Stormachtig
Buiten was het stormachtig, maar binnen liep het in eerste instantie niet echt storm. Bij de maaltijd die voorafging aan het officiële programma van de gemeenteavond, waren slechts vijftien mensen aanwezig. Hierdoor bleef er genoeg ‘proviand voor onderweg’ over. Gelukkig kwamen er tegen 20.00 uur veel mensen bij en was er toch nog sprake van een goede opkomst. In totaal lieten 55 mensen zich informeren over de stand van zaken rondom onze ‘Trektocht’.
Dominee Aty van Noort opende de avond en heette Bert Bakker welkom. Hij is gemeenteadviseur en deskundige op het gebied van gemeenteopbouw. Hij was voor deze avond gevraagd als voorzitter. Vervolgens las Aty een kort verhaaltje van Godfried Bomans en werd er gebeden. Daarna was het woord aan Teresa Gubbels van de werkgroep ‘Trektocht’. Zij hield een boeiende presentatie over de stand van zaken rond de Trektocht en de specifieke aandacht voor de groep van 0 tot 40 jaar.
De feiten op tafel
Eerst werd een aantal cijfers getoond. In ruim 10 jaar tijd is het ledenbestand van onze gemeente met 30% afgenomen. Daarnaast is het zo dat het percentage leden dat 50 jaar of ouder is, toeneemt. Vorig jaar was 60% van onze leden boven de 50 jaar. Het aantal leden tussen de 0 en 40 jaar is afgenomen van 1400 leden in 1996 tot 600 leden in 2007. Dat is een afname van ruim 54%.
Bert Bakker stelde vervolgens de aanwezigen de vraag wat voor gevoel deze cijfers bij hen opriepen. Iedereen werd gevraagd een kaartje uit te zoeken dat dit gevoel het beste beschreef om daar in groepjes van circa vier personen met elkaar over te praten. De kaartjes werden daarna verzameld en gesorteerd. Van de 55 aanwezigen gaven 28 mensen aan ongerust te zijn. Zij pakten kaartjes met woorden als ‘geschrokken’, ‘verbijsterd’ en ‘somber’. Tien personen pakten kaartjes met de woorden ‘aarzelend’ of ‘neutraal’. Zeventien personen gaven aan ‘hoopvol’ te zijn en ‘vertrouwen’ te hebben.
Het Purmerendse beeld komt overeen met de tendens die landelijk te zien is. De samenleving is in de loop der jaren veranderd van een stabiele gesloten samenleving, waarin de kerk centraal stond naar een dynamische open samenleving, waarin het individu centraal staat. Het gezin, familie/vrienden, werk en school zijn het belangrijkst, terwijl de kerk pas op een vierde plaats komt en moet concurreren met andere manieren om de vrije tijd in te vullen.
Nieuw gemeentemodel en “gat in de kerk”.
In 2006 heeft onze gemeente een nieuw gemeentemodel gekozen. De opdracht van de kerkenraad aan de speciale ‘Trektochtgroep’ luidde vervolgens: Werk de activiteiten uit naar het model ‘Feestzaal met herbergkenmerken’ en geef aan waar die activiteiten plaats zouden kunnen vinden. Hier heeft de Trektochtgroep zich het afgelopen jaar mee bezig gehouden. Zij heeft zich in het bijzonder gericht op de leeftijdsgroep van 0 tot 40 jaar; het zogenaamde ‘Gat in de kerk’. De Trektochtgroep heeft een rapport geschreven (u kunt het PDF-bestand hier lezen) en heeft dit in december 2007 aan de kerkenraad gepresenteerd.
Kerngroep 0-40 jaar
Het voorstel aan de kerkenraad was om een kerngroep op te richten met als aandachtsgebied de leeftijdsgroep van 0-40 jaar. De huidige werkgroep Jeugd zal hiervoor een metamorfose ondergaan. De doelgroep zal breder worden en activiteiten die nu onder andere werkgroepen vallen zullen worden ondergebracht bij de nieuw op te richten kerngroep. Binnen de kerngroep worden drie leeftijdsgroepen onderscheiden: 0-12 jaar, 12-25 jaar en 25-40 jaar. Deze leeftijdsgroepen worden elk vertegenwoordigd door een ‘portefeuillehouder’. De kerkenraad heeft de Trektochtgroep een half jaar de tijd gegeven om dit plan verder uit te werken en te kijken of het levensvatbaar is. In de eerste helft van 2008 zal contact worden opgenomen met de diverse werkgroepen en zullen plannen worden gemaakt voor het volgende seizoen. De consequentie van dit plan is dat er een wijziging zal plaatsvinden in het takenpakket van de predikant(en). Te denken valt aan minder bezoeken door de predikant(en), minder vieringen en meer diversiteit in de vieringen.
Langs de meetlat
Na de presentatie van Teresa werd aan alle aanwezigen gevraagd om op een drietal stellingen te reageren door zichzelf op een denkbeeldige meetlat neer te zetten. Aan de ene kant van de zaal hing een blaadje met de tekst ‘uiterst negatief’ en aan de andere kant een blaadje met ‘uiterst positief’.
De eerste stelling luidde: “Ik vind het belangrijk dat wij als Protestantse Gemeente Purmerend een speerpunt maken van aandacht voor de jongeren tussen 0-40 jaar.” Alle aanwezigen stelden zich rechts van het midden op. Zij waren dus ‘positief’ tot ‘uiterst positief’. Bij de tweede stelling “Ik denk dat wij in staat zijn om jongeren tussen 0-40 jaar sterker aan ons te binden” was er een lichte verschuiving naar het midden en naar links van het midden ‘negatief’ te zien. Over deze stelling bleek er dus meer twijfel te zijn. De derde stelling “Het plan om een speciale taakgroep 0-40 te vormen vind ik een goed idee’’ liet weer een meer positief beeld zien, overeenkomend met de eerste stelling.
De meeste aanwezigen waren dus ‘positief’ en vinden het belangrijk dat het voorstel om een kerngroep op te richten met specifieke aandacht voor de leeftijdsgroep van 0-40 jaar verder wordt uitgewerkt.
Nieuwe ontwikkelingen
Na de pauze was het woord aan kerkenraadsvoorzitter Paul Wiertsema. Hij vertelde over een aantal recente ontwikkelingen. Voor wat betreft de bezuiniging op gebouwen heeft de kerkenraad zich als doel gesteld om in juni met een voorstel te komen. Vervolgens zal in september een gemeenteavond worden georganiseerd om het voorstel aan de gemeente voor te leggen. De kerkenraad heeft als doel om in september van dit jaar het definitieve besluit over het afstoten van één van beide kerkgebouwen te nemen.
Daarna kwamen de ontwikkelingen rond de Missionair Oecumenische Gemeenschap (MOG) aan de orde en werd er gesproken over het vertrek van dominee Jan Soethoudt en de vacature die dan ontstaat. Deze vacature zal, om niet vooruit te lopen op de uitkomst van onze 'Trektocht', in eerste instantie worden ingevuld door een zogenaamde ‘interim predikant’. De avond werd afgesloten met een avondgebed.
Bianca Lof