Back to Top

Protestantse Gemeente Purmerend

Een open huis voor iedereen....

MOG

De kerk in De Stadswijk De PurmerImage


“DE DOORTOCHT”
Kerk van de
Missionair Oecumenische Gemeenschap (MOG)


Vieren in De Purmer:
De Doortocht, zo heet ons kerkgebouw, staat in het Leeghwaterpark. (Postadres: Leeghwaterpark 6, 1445 RA, telefoon 46 28 37). Dit gebouw werd op 3 september 1995 in gebruik genomen.

Met de opening van De Doortocht kreeg de kerkelijke gemeenschap in de stadswijk De Purmer een eigen huis. Hier vindt iedere zondag een viering plaats met een voorganger van Rooms Katholieke of Protestantse huize. Vanzelfsprekend worden ook de kerkelijke hoogtijdagen van Kerst, Pasen en Pinksteren gevierd en is er ruimte voor speciale vieringen zoals huwelijksbevestiging of uitvaart.

De geloofsgemeenschap die in De Doortocht bij elkaar komt, heeft een speciale identiteit die tot uitdrukking komt in haar naam: "Missionair Oecumenische Gemeenschap" afgekort tot MOG. Deze drie woorden die samen de naam vormen, betekenen het volgende:

Missionair
De kerk is geen eiland en u bent er niet alleen voor uzelf. De MOG wil vanuit haar overtuiging, dat ieder mens recht heeft op een menswaardig bestaan, deelnemen aan de zorg voor de samenleving. Daarom wil de Missionair Oecumenische Gemeenschap ook een bijdrage leveren aan een goed leefklimaat in de wijk. Die betrokkenheid noemen wij: missionair.

Oecumene
Een nieuwe wijk: nieuwe kansen!’ dachten vijf Purmerendse kerken, toen de bouwplannen voor De Purmer bekend werden. En nog voordat er één huis stond, besloten deze vijf kerken om in deze wijk niet langer afzonderlijk kerk te zijn, maar één Missionair Oecumenische Gemeenschap te vormen, vanuit de overtuiging, dat wij elkaar nodig hebben. De overschrijding van bestaande kerkgrenzen noemen we: oecumene. Sedert 1 januari 2008 zijn de Gereformeerde kerk, de Hervormde Gemeente en de Evangelisch Lutherse gemeente verenigd tot de Protestante Gemeente Purmerend.
De vieringen van de MOG worden ondersteund door de volgende kerken op doortocht naar eenheid:
· de Doopsgezinde Gemeente
· Protestante Gemeente Purmerend
· de Katholieke Parochie
Overigens blijken ook leden van andere dan deze vijf kerken zich thuis te voelen in de MOG. Het geloof in de ene God verbindt in de eerste plaats mensen met elkaar, geen instellingen. Ook mensen die zich met geen enkele kerk verbonden voelen, zijn hier welkom.

Image

Gemeenschap
De Missionair Oecumenische Gemeenschap wordt gevormd door mensen met een verschillende kerkelijke achtergrond, die één gemeenschap willen vormen.
Zo trachten wij in onze gemeenschap het goede van elkaars tradities te ervaren en er voor elkaar te zijn in goede en kwade dagen. Tevens voelt onze gemeenschap zich verbonden met de missie en de oecumene over heel de wereld.
En zo komt de kerkelijke gemeenschap in De Purmer dus aan haar naam: Missionair Oecumenische Gemeenschap.

Voor informatie kunt u mailen naar:Image

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.