Tijdens deze vergadering vlak voor 'Kerst op de Koemarkt' ontbraken en aantal kerkenraadsleden omdat er gerepeteerd moest worden voor kerst avond. De anderen zetten gezamenlijk de schouders er onder met naast de agenda ook de opmerkingen van de afwezigen. Zij waren er niet, maar deden toch mee!

 

Na de opening eerst een paar mededelingen:
Ellen Kok is geslaagd voor haar aantekening: 'Kerkelijk Werker' en is nu ook ingeschreven in het landelijke register. De kerkenraad speekt haar waardering uit voor de inzet van Ellen en feliciteert haar met het behalen van dit certificaat.
Jan Soethoudt, momenteel gemeentepredikant in Limburg, maar jaren verbonden geweest aan onze gemeente, zal op 5 januari vieren dat hij 25 jaar predikant is. Bep Schimmel zal gevraagd worden namens onze gemeente naar deze feestelijke viering toe te gaan. ( Dat heeft ze ook gedaan en haar komst met de attentie namens onze gemeente en de kaart met vele namen werd gewaardeerd. )

Vanaf 1 januari gebruiken we de nieuwe liedboeken. We spreken af dat de boeken die in de kerk aanwezig zijn een stempel zullen krijgen, zodat iedereen kan zien waar het boek thuis hoort.

Nadat de notulen van de vorige vergadering(en) zijn goed gekeurd en vastgesteld en er aandacht is besteed aan de actielijst praten we over de vervolgstappen bij het besluit dat we in november namen over de Doortocht. Op 11 januari worden alle gemeenteleden uitgenodigd om met hun ideeën te komen en zo samen vorm te geven aan de stappen die gezet moeten worden om op een goede manier afscheid te nemen van de Doortocht en van de Taborkerk ons gezamenlijke huis te maken. De uitnodiging hiervoor is bij Mozaïek van januari gevoegd. Na deze bijeenkomst zal het stappenplan worden gemaakt.

Na het vertrek van Kirstin is er een commissie gevormd die gevraagd is een profiel te schrijven voor de aan te trekken kerkmusicus. Tijdens deze vergadering presenteert de commissie het voorstel. De commissie adviseert de nadruk te leggen op de gemeentezang en daarbij rekening te houden met de pluriformiteit van onze gemeente. Ook aandacht voor jeugd en jongeren en vaardigheden hier mee om te gaan wordt belangrijk gevonden. Het nieuwe liedboek vraagt ook een andere aanpak, sommige liederen vragen om een andere begeleiding dan orgelspel. Voor een deel berust het advies op het beleidsplan kerkmuziek dat geschreven is voor de Taborkerk. Door de recente ontwikkelingen in onze gemeente is het nodig dit beleidsplan aan te passen. Voorkeur zou hebben dat dit plan samen met de nieuwe kerkmusicus wordt geschreven. Toch is het ook nodig dat er een duidelijk plan ligt als basis voor deze professional. De kerkenraad besluit daarom het huidige plan van een aantal aanvullingen te voorzien. Niet fraai, maar wel snel beschikbaar. Op een later moment kan dan een definitief plan worden geschreven. De kerkenraad bedankt de commissie en is blij met het duidelijke advies en het goed onderbouwde rapport en neemt dit advies als uitgangspunt voor de sollicitatie procedure die in gang zal worden gezet. Na aanpassing van het beleidsplan kan een sollicitatie commissie aan het werk. Voor deze commissie zullen de komende tijd mensen worden benaderd.

De afgelopen maanden is er gewerkt aan de verbreding van de Raad van Kerken naar een Beraad van Kerken waarbij kerkgenootschappen die ook betrokken waren bij P600 zijn uitgenodigd. Op diaconaal terrein is er al samenwerking gegroeid. Nu wordt er gekeken op welke manier er verder kan worden samengewerkt. Als eerste stap is er een gebedsbijeenkomst gepland in de week voor de eenheid van de kerken. Over de vorm waarin de samenwerking kan worden georganiseerd zal nog verder worden gepraat.

Vanuit het Nederlands Bijbel Genootschap worden er plannen gemaakt op met meerdere kerken een manifestatie voor te bereiden in de vredesweek. Er zal gekeken worden of er in de vieringen rondom die week ook aandacht aan kan worden gegeven. Ook zoekt de kerkenraad nog iemand die namens de PGP wil meewerken. ( Elly Linger heeft hierover al het één en ander geschreven. Lijkt het u wat? Neem dan contact op met de scriba: Dineke Siersema. )

Geld speelt een belangrijke rol in het reilen en zeilen van onze gemeente. Dan moet er ook gedacht worden over vergoedingen aan mensen die meewerken aan een viering. Voor voorgangers en organisten is een landelijke regeling van kracht, maar hoe zit dat met gemeenteleden die meewerken. We spreken af dat deze mensen binnen redelijke grenzen hun onkosten kunnen declareren.
Ook Mozaïek kost geld. De leden die bij de Tabor betrokken zijn betalen ieder jaar hun abonnement. In de Purmer wordt op vrijwillige basis bijgedragen. Omdat misschien niet voor iedereen duidelijk is dat Mozaïek het oude MOGbulletin vervangt, besluit de kerkenraad het voorstel van de administratie van Mozaïek over te nemen en mensen door middel van een brief te vragen alsnog bij te dragen en aan te geven of zij Mozaïek willen blijven ontvangen.

In de laatste weken voor Kerst zijn er veel extra activiteiten. Denk daarbij aan de Adventsviering voor onze oudste gemeenteleden georganiseerd door de diaconie, de Herdertjestocht voor de kinderen voorbereid door de werkgroep Jeugd, de bijzondere vieringen op eerste kerstdag waarbij cantorij en MOGkoor betrokken zijn en Kerst op de Koemarkt, waarvoor heel veel vrijwilligers in touw zijn. Na de jaarwisseling volgt dan het open podium waarvoor de cantorij het voortouw heeft genomen. Zo naast elkaar gezet zien we pas echt hoeveel werk er wordt verzet. Door mensen die betrokken zijn bij de organisatie en ook bij het beheer van de gebouwen. Een oprecht: 'Iedereen hartelijk dank voor jullie inzet!' is daarom op zijn plaats! Zo geven we samen vorm aan onze gemeente. De kerk, zijn het stenen? Nee het gaat niet om het gebouw maar om de mensen: als die er maar zijn! Zij vormen de kerk.
Laten we daar ook in 2014 samen aan werken.

Hanny Somers